Figyelem! A következő sorokat szigorúan csokifanatikusoknak ajánlom, és alkalmasak a nyugalom megzavarására - garantálom, hogy ki akarjátok majd próbálni, mert tényleg zseniális, nem csak annak tűnik :)

A kísérletezés már régen kezdődött, mert ugyan nagyon szeretjük, de csak kevés helyen lehet igazán jó brownie-t enni, valahogy a legtöbb mire elénk kerül elveszti a lényegét, és csak egy száraz piskóta lesz. Ennek vége! Itt az igazi brownie, ami belül kicsit tapadós, a tetején van egy kemény réteg, és csupa csokis:

karácsony süti recept brownie
Ami kelleni fog:

  1. 225 g vaj
  2. 5 tojás (minél nagyobbak, annál jobb)
  3. 200 g étcsoki (én pasztillát használok)
  4. 60 g jó minőségű (magas kakaóvaj tartalmú) cukrozatlan kakaópor
  5. 380 g barna cukor (ebből 30 g a házi narancsos cukrom http://balkongaz.reblog.hu/filleres-ajandektipp-02, de reszelt narancshéj is ok)
  6. 100 g liszt (lehet finomliszt, kevert liszt vagy szinte bármilyen)
  7. Ízlés szerint fenyőmag durvára törve (elhagyható, vagy dióval, mogyoróval is pótolható)


Lássunk hozzá:
Egy kis fazékba alacsony hőfokon tegyünk fel vizet főni, és tegyünk rá egy tűzálló keverőtálat. Ebben fogjuk a gőz fölött összeolvasztani a csokit, és a vajat. Néha keverjünk rajta, de eltart egy darabig. Ha felolvadt, keverjük hozzá a kakaót, a cukrot és tegyük félre.

Az olvasztás közben dolgozzon a robotgép. Törjük fel a tojásokat, és géppel a legmagasabb fokozaton 8-10 perc alatt verjük azokat habosra (nem kell szétválasztani a fehérjét éa a sárgáját). Ha megvagyunk, vegyük alacsonyra (Drága Férjem, ha olvasod. A miénk elromlott, nem lehet állítani - így nem lesz brownie, amíg... ;)) bocs, szóval alacsony fokozat mellett csurgassuk bele a csokit a habba, majd adagoljuk hozzá a lisztet is.

Amíg a csoki olvad, és a hab verődik, béleljük ki a tepsinket sütőpapírral. Én lecsatolható szélű tepsit használok, így csak az aljába teszek, az oldalát alaposan kivajazom.

Ha elkészülta sűrű tészta, hozzá keverem a fenyőmagot, beleöntöm a tepsibe és eloszlatom. 180 fokon, előmelegített sütőben kb 20 percig sül - figyelni kell, és ki kell tapasztalni; akkor jó, ha a tetején már van egy vékony kéreg, de belül még ragad :) lehet fogpiszkálóval szúrkálni, vagy nyomkodni is. A lényeg, hogy nem szabad túlsütni. Kicsit hagyd hűlni, és már lehet is vágni. Kevés fagyival érdemes megbolondítani :)

A brownie melegen a legjobb. És bár nem vagyok mikró párti, ha hűtőből veszed ki, érdemes egy kicsit megmelegíteni. Pont olyan lesz, mint a friss :)
Ráadásul felszeletelve dobozban a hűtőben eláll több, mint egy hétig is :) persze ha marad..