Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Szuper Süthető gyurma házilag

Már decemberben foglalkoztatni kezdett a süthető gyurma, elképesztően szuper ötleteket találtam a neten, amiket simán én is meg tudtam volna csinálni, ha éppen lett volna időm rá. Most, húsvét közeledtével viszont megint kedvet kaptam, és egész jól állok szabadidővel is. El is kezdtem kutakodni, és mit ne mondjak, dobtam majdnem egy hátast. Nincsen még gyerekünk, így nem igazán követtem, hogyan alakult a gyurma ára az elmúlt években, így mellbe vágott, hogy a legolcsóbb, amit találtam ilyen fajtából, 495 Ft volt (56g!!). Horror, ki kellett találni valamit :) gyurma dekoráció

Olvastam sokat a hófehér porcelán gyurma készítéséről korábban, eljött hát az ideje. Erőt vettem magamon, és a házunkhoz közeli bioboltban beszereztem 500g étkezési szódabikarbónát (283 Ft) és 500g fehér kukoricakeményítőt (306 Ft).

A kincset érő recept: 
1 egység szódabikarbóna
Fél egység kukoricakeményítő
Háromnegyed egység víz

Az egység attól függ, mennyi gyurmát szeretnél. Ha sok a kreatív kéz körülötted, lehet vödör is, én egy 2,5 dl-es csészét használtam.
Egy fazékba öntsd bele a komponenseket, és keverd teljesen csomómentesre a löttyöt. Szépen elegyedik, de folyamatos keverést fog igényelni, mert leragad. Gyújts alá, közepes lángon, kevergetve készül. gyurma dekoráció

Tudni fogod ha jó, mert szépen összeáll, és már nem nagyon tudod keverni. Ha elkészültél, kapard folpak-ba, csomagold be, és hűtsd ki (sokan nedves konyharuha alá teszik, de a fóliás nekem bevált) Az edényt áztasd be, simán leoldódik róla a trutyi, nyugi.

Csak akkor kezdj hozzá a gyurmázáshoz, ha kihűlt az anyag. Először fóliástul gyúrtam át, majd kis gombócokra szedtem, és ezeket is eldolgoztam egyenként. Kis ételfestékkel most meg lehet bolondítani, de én megbántam :) hófehéren a legszebb! Ha mégis színezel a kölykök miatt, zselé vagy por állagú ételfestéket használj, az a legegyenletesebb!  gyurma dekoráció

Kezdődhet a móka :) a nyújtás során letapadhat a munkadarab kicsit, szórj alá kevés kukorica keményítőt, vagy dolgozz sütőpapíron. Nem szabad nagyon vékonyra nyújtani, mert akkor megrepedhet száradás közben. Így: gyurma dekoráció

Szaggathatsz mindenféle mintát, csinálhatsz felakasztható díszeket, gyöngyöket a gyerekekkel, amikkel majd később is lefoglalhatod őket, gyertyatartókat, bármit - és lényegesen olcsóbb, mint a boltban beszerezhető gyurmák. gyurma dekoráció

Ha elkészültek a munkák, a mértetük függvényében néhány nap alatt a radiátoron is megszáradnak, de légkeveréssel, 60-80 fokon néhány óra alatt magunk is elvégezhetjük a természet munkáját. A darabokat száradás után ki lehet festeni, de simán csak átlátszó lakkal is fedhetjük a tartósság miatt. 

Nekem teafilter tartóra volr szükségem egyébként, mert a kedvenc poharamnak nincsen füle ;)

gyurma dekoráció

Ha tetszett a cikk, és minden hasonlóról első kézből szeretnél értesülni, csatlakozz facebook csoportunkhoz: http://Facebook.com/Edesotthonblog

0 Tovább

Karácsonyfa? Másképp!

Nordmann, ezüst vagy esetleg luc? Mindnek van előnye, így mindenkinek megvan a maga kedvence is - én a nordmannra esküszöm :) de ha nem szeretnél vízkeresztkor küzdeni az elemekkel, vagy helyhiány, esetleg a kisállataid miatt a fa ki van zárva, arra is van megoldás. 
Nézzünk néhány kreatív és divatos, fakerülő megoldást!

1. Ágakból  dekoráció
Nem zseniális? Ha nem szeretnénk a falra ragasztani, vászonképre rögzíthetjük, vagy keretbe is lógathatjuk akár. A fehér vagy natúr díszek tökéletesen kiegészítik, de égősorral is megbolondíthatjuk.

2. Csomagolópapír gurigák  dekoráció
Pofonegyszerű, gyerekekkel is elkészíthető. Teljesen kisállatbarát megoldás, és csak maradék csomagolópapír gurigák szükségesek.

3. Létra. Gondolnád?  dekoráció
Bár a vintage kedvelők gyakran alkalmazzák polcként, minimál szobainasként vagy csak úgy, akár karácsonyfa gyanánt is megfelel egy létra. Ízlésesen díszítve, kevés dekorációval én is megbarátkoznék vele.

4. Rajzolj magadnak!  dekoráció
A táblakréta is menő manapság (korábban itt írtam pár sort róla: ) ki hinné, hogy karácsonyfát is lehet rajzolni magunknak? Ráadásul nem is utolsó látvány :) kombinálhatjuk fényekkel, díszekkel is.

5. Raklapra?  dekoráció
A raklapos ötletekre általában vevő vagyok, ez sem kivétel, elfogadnám :)

A képek forrásáért, további inspiráló ötletekért katt: https://www.pinterest.com/BalkonGaz/kar%C3%A1csonyfa-m%C3%A1sk%C3%A9pp/

0 Tovább

Kreatív adventi naptárak DIY

Tudtátok, hogy az első adventi naptárat az 1900-as években egy kreatív anyuka készítette türelmetlen kisfia, Gerhard részére papírból és fellógatott csokikból? A német kisfiúból nagyfiú lett, és az ötletre üzleti vállalkozást alapított; így alakult ki a napjainkban is ismert 24 ablakos, öntött csokis, képes papírnaptár.

Természetesen a bolti verzióval semmi gond nincs, a gyerekek imádják. Nálunk azonban még nincsen gyerek, de nagyon szeretem magát az ötletet, hogy karácsony napjáig is minden nap valami aprósággal lephetem meg szeretteimet – így már évek óta (egy-két kihagyással) lassan hagyománnyá vált az adventi zoknik megtöltése. Nagyon jó adni, ráadásul soha sincsen késő elkezdeni – és még karácsonyi dekorációnak is első osztályú. Nézzünk most 5 könnyen elkészíthető példát:

1. Csipeszes-papírzacskós
DIY advent karácsony dekoráció
Talán idén az egyik legtrendibb megoldás. Nincsen más dolgunk, mint a felszámozott zacskókba ajándékot tenni, és felcsíptetni őket egy szalagra, keretre vagy akár szárítóra. Egyszerű, és nagyszerű!

 

2. Dobozok
DIY advent karácsony dekoráció
Itt komolyabb bevásárlásra nem is lesz szükség, csak némi papír és egy nyomtató szükséges hozzá. Tehetjük asztalra, szekrényre vagy polcra, de akár fel is erősíthetjük egy képkeretre.

 

3. Natúr szütyők
DIY advent karácsony dekoráció
Nem feltétlenül kell komolyabb varrás tudomány, elég egy cikk-cakk olló és karácsonyi szalag, hogy a szütyőket elkészítsük. A számokat textil filccel, transzfer technikával vagy egyszerűen hímzéssel is felvihetjük. Haladók készíthetnek igazi zsákokat is, persze.

 

4. Filc cipők
DIY advent karácsony dekoráció
Nekem ez az egyik nagy kedvencem. Igazi szívfájdalmam, hogy a költözés után valaki rátette a mancsát, de bízom benne, hogy egy kis lurkót valahol boldoggá tesz. Ezekhez sem feltétlenül szükséges a varrógép, de persze lényegesebben gyorsabb a művelet.

 

5. Élmény a borítékban
DIY advent karácsony dekoráció
Ehhez csupán szép borítékok és kártyák, doboz vagy csipeszek és madzag szükséges – és persze néhány ötlet. Például: ma a kedvencedet főzöm vacsorára; ma Te választhatsz filmet; este moziba megyünk…

A képek forrásáért, illetve további ötletekért katt: https://www.pinterest.com/BalkonGaz/advent-calendars/

0 Tovább

5+1 szupergyors adventi koszorú későn ébredőknek

Minden évben elhatározom, hogy most időben felkészülök az ünnepekre - persze ahogyan eddig sosem, így idén sem sikerült. Ma van advent első vasárnapja, de egy nyamvadt koszorút se sikerült vennem, így szokás szerint alternatív, gyors diy megoldást kerestem. Ha hasonló cipőben jársz, biztos vagyok benne, hogy találni fogsz kedvedre valót Te is :)

1. Elő a tortatállal
  karácsony dekoráció advent DIYA legtöbb háztartásban bizonyára megtalálható valami hasonló süteménykínáló, amit gyorsan elő lehet kapni. Négy gyertyát kell előbányászni még, illetve pár tobozt vagy díszt a tavalyi karácsonyi dobozokból, esetleg szedhetünk bogyós ágakat - kész is!

2. Bármilyen tál megteszi
  karácsony dekoráció advent DIYNálunk nincsen süteménykínáló :) viszont porcelán tál akad. Vághatunk a tálba kemény szivacsot, amibe a gyertyákat szúrjuk, vagy gyertyatartókban is állhat, csak kicsit el kell takarni. 

3. Befőttes üvegek
  karácsony dekoráció advent DIYVálaszthatunk különböző méretűeket, vagy akár egyformákat is - a lényeg, hogy ezekbe kerüljön gyertya, vagy mécses. Ha egyformákat választunk, talán esztétikusabb, ha egy gyertyatálon sorba rendezzük őket. Elég egy kevés spárga az üveg szájára, de akár dekorhomokkal is megbolondíthatjuk.

4. Ha befőttes sincs
  karácsony dekoráció advent DIYAkkor rendezzünk el négy gyertyát egy gyertyatálban. Kevés rafiával, vagy spárgával dekorálható a gyertya maga is, de a tálban karácsonyi díszeket, téli terméseket, szárított narancskarikákat is elhelyezhetünk.

5. Ha ragaszkodsz a koszorúhoz
  karácsony dekoráció advent DIYRégi pólókból, újságpapírból vagy éppen egy rossz pulóver ujjából készíthetsz koszorú alapot. Ezt kedved szerint díszítheted, és a közepére kerülhetnek a gyertyák. 

+1 Cserepek
  karácsony dekoráció advent DIYA kiürült cserepek is tökéletesek lehetnek, ha éppen semmi sincsen kéznél.

A képek forrásáért, illetve további egyszerű ötletekért katt: https://www.pinterest.com/BalkonGaz/alternat%C3%ADv-adventi-koszor%C3%BAk/

0 Tovább

ÉdesOtthon

blogavatar

Az ÉdesOtthon blog a BalkonGaz blog társoldala, amelyben ezúttal otthonaink hétköznapi szépítgetésével, egyszerű praktikákkal, finomságokkal foglalkozunk.