Nagyon édesszájú társaság vagyunk - nem csak a család, a barátok zöme is, ez a recept pedig megszületése óta az egyik közös kedvencünk. Igazán egyszerű és nagyszerű - elkészítése (a sütéssel együtt) a gyakorlottabbaknak max 20-22 percet vesz igénybe, így gyors vendégvárónak, vagy uzsonnára is szuper.
Ami kell:
Egy csomag hűtött levelestészta
Kb. 45 g (nem sózott) vaj
1 tasak vaníliás cukor
Cukrozott kakaópor
Sütőpapír, tepsi, konyhai ecset
Felhasználás előtt negyed órával érdemes a tésztát kivenni a hűtőből, hogy felmelegedhessen. Dermedt állapotban törik, nehéz kezelni, de persze úgy is finom lesz, csak nehezebben formázható.
Tekerjük ki a tésztát, hagyjuk a saját papírján, ezzel egyidőben a vajat olvasszuk meg. Ritkán használok mikrót, de erre a célra pont megteszi. Kb. 40 másodperc elég is neki, de takard le, mert ha szétfröccsen, extra 20 percet takarítással lehet tölteni.
Ha felolvadt, az ecsettel keverjük el benne a cukrot, és a kapott sűrűbb masszát még melegen kenjük a kitekert levelestésztára. A cukor fontos, mert ezek a tészták alapállapotukban nem édesek, nagyon el tudja rontani a végeredményt, ha hiányzik belőle. Persze nem muszáj vaníliás, bármilyen megfelel.
Ha jutott mindenhová a vajból, fogjuk a kakaóport, és egyenletesen szórjuk be vele az egész felületet.
Bekapcsolhatjuk a sütőt, hogy előmelegedjen.160 fok a legjobb alsó-felső sütésen. Egy lapos tepsire tegyünk egy tiszta sütőpapírt, készítsük magunk mellé, majd jöhet a szakmunka, a tekerés. Ez a legmacerásabb az egészben.
Szorosan fel kell tekerni a tésztát, de fontos, hogy ezúttal a hosszabbik éle mentén, nem úgy, mint ahogyan a csomagban volt. Így több, kisebb csigánk lesz a végén.
A feltekerés is csak először bonyolult, illetve akkor, ha hideg a tészta :) ki kell tapasztalni. Fontos, hogy ne csomagoljuk bele a papírt ezúttal :D
Kaptunk egy szép kakaós-vajas rudat, amit már csak ujjnyi vastagon fel kell szeletelnünk. Nekem többnyire 24-25 csiga jön ki egy tekercsből, ami pont egy tepsi. A szeleteket szellősen helyezzük a sütőpapírra, majd alaposan nyolmkodjuk le azokat az ujjunkal. Ha kimarad ez a lépés, a csigák kitekeredhetnek, vagy felpúposodhat a közepük sütés közben.
Ha maradt egy kis vaj, meg lehet kenni a csigákat vele, és egy kis kakaóporral meghinthetjük, de el is hagyható- majd mehetnek is sülni.
Kb. 12 percig sül egy adag (mi legalábbis így szeretjük). Ekkor még nem barnul meg, de kívül már ropogós, a belseje viszont még kicsit nyersnek tűnik, de így jó, mert hűlés közben gyorsan megszikkad.
Tányérra szedem, és többnyire langyosan, tejjel fogyasztjuk.
Nem érdemes nagyon túlsütni, mert ha nem frissen eszitek, hamar kiszárad, így viszont még másnap is szuper (de nem fog maradni).